Fra enebolig til leilighet:
Skap deg en grønn oase på balkongen

Å flytte fra enebolig til leilighet betyr ikke at du må gi opp gledene ved å ha en hage. Med enkle grep kan du skape en frodig hage på balkongen. Uansett om du drømmer om frodige planter, vakre blomster eller smakfulle urter, finnes det en rekke kreative løsninger som lar deg nyte hagearbeid og naturen på en begrenset plass. Her er fem nyttige tips til deg som ønsker å lage din egen balkonghage:

1. Vertikale hagekonsepter

Vertikale hager er en fantastisk måte å utnytte høyden på balkongen og maksimere plassen. Ved hjelp av vertikale plantekasser, hengepotter eller veggmonterte plantelommer kan du dyrke et bredt utvalg av planter og grønnsaker. Hva med en frodig plantevegg på balkongen? Nettet bugner av idéer for dyrking av en vertikal hage.

2. Hengende planter

Skap visuell interesse og grønne elementer ved å inkludere hengende planter på balkongen din. Ampelblomster, slyngplanter og urtekurver er bare noen av alternativene du kan vurdere. Husk bare på at blomster i krukker trenger godt med gjødsel og vann for at de skal blomstre jevnt sommeren gjennom!

3. Nytteplanter

Nyt smaken av friske urter rett fra balkongen din ved å plante din egen urtehage. Ved hjelp av vertikale plantekasser, hengepotter eller urtekasser på bord eller rekkverk kan du dyrke en rekke urter som tilfører ferske smaker til matlagingen din. Også grønnsaker som gulrøtter, salater og til og med poteter kan dyrkes i krukker og kasser på balkongen. Jordbær fås i ampel og det er ingenting i veien for å prøve seg på bærbusker og frukttrær bare krukken de står i er stor nok. Dessuten vet jo alle at det man har dyrket selv smaker ekstra godt!

4. Smarte oppbevaringsløsninger

Med begrenset plass er det viktig å være kreativ med oppbevaringen på balkongen. Se etter smarte løsninger som vegghengte hyller, oppbevaringsbokser,  møbler med innebygd lagringsplass eller sammenleggbare møbler. Møbler som kan klappes sammen og settes bort er lurt. Da har du alltid plass til noen ekstra rundt bordet. Fleksibilitet er viktig for å skape et ryddig og funksjonelt uterom som gir plass til både hagearbeid og avslapning.

5. Dekorative elementer

Skap en innbydende atmosfære på balkongen ved å inkludere dekorative elementer. Belysning, puter, tepper eller små fontener kan legge til visuell appell og skape en hyggelig atmosfære. Del opp i soner dersom det er plass til det. Det kan være smart å dele opp i en spisesone og en avslapningssone. En varmelampe der man sitter gjør at balkongen kan nytes enda lenger.